Woorden met Q in Scrabble! Hoe speel je Scrabble?

Hoe speel je Scrabble? – vragen zich duizenden mensen af die dit spel niet kennen. Kun je geen woorden met Q vinden? Sommigen geven al aan het begin op, omdat ze de regels te ingewikkeld vinden. En dat is jammer, want zo is het niet – Scrabble (of Literaki – een digitale variant daarvan –) is een simpel woordspel waarbij je met een aantal letters woorden moet maken. Wat moet je zeker weten over dit spel? Hieronder een korte uitleg!

1. Speel een paar Scrabble-varianten

Van proberen kun je leren. Het traditionele scrabble verschilt van de digitale versies voornamelijk door woordbonussen. In Scrabble moet je gewoon een letter op een bonusveld leggen, terwijl het in Poolse Literaki belangrijk is om de blokjes in een bepaalde kleur op velden met dezelfde kleur te plaatsen. Dit zijn geen grote verschillen, maar door een paar spelletjes uit te proberen, kun je flexibeler worden. Hoewel het handig is om zich in de ontwikkelingsfase op één gebied te richten, is het toch het beste om in het begin zo veel mogelijk Scrabble-varianten te leren.

2. Print een lijst met twee- en drieletterwoorden en woorden met Q

In het begin kan het aantal tweeletterwoorden (laat staan drieletterwoorden) overweldigend lijken. Daarom is het op zijn minst handig om ze af te drukken en ze overdag te bekijken. Ons vermogen om onbewust woorden te onthouden is echt geweldig. Dus waarom zou je het niet gebruiken om de woorden voor Scrabble te leren?

3. Probeer ook de betekenis van woorden te vinden

Het menselijk brein kan zich woorden herinneren die met iets veel gemakkelijker worden geassocieerd. Daarom, als je op de lange termijn effect wilt bereiken en niet alleen maar één of twee partijen wilt winnen, kun je beter een van de online Scrabble-woordenboeken raadplegen (bijvoorbeeld op Scrabblemania) om de betekenis van bepaalde woorden te leren. Het zal je niet alleen in staat stellen om woordvarianten te gebruiken, maar het zal simpelweg jouw kennis verrijken!

4. Kun je geen woorden met Q of woorden met Y vinden? Speel tegen sterkere tegenstanders

Je kunt hoog op de ranglijst staan door met veel zwakke tegenstanders te spelen. Natuurlijk wil elke ambitieuze speler winnen en je wint geen punten door te verliezen, maar op de lange termijn is het vermijden van partijen met betere spelers geen goede beslissing. Je leert het meest van de spelers met wie je nog lang niet gaat winnen. Maar als dat wel gebeurt en je na een paar maanden (of jaren) eindelijk wint, dan zal de tevredenheid nog groter zijn. Met behulp van ons portaal kun je allerlei woorden maken, waaronder woorden met Q en woorden met Y.

5. Raadpleeg online woordenboeken

Veel spelers vinden het tactloos als iemand woorden tijdens het spel controleert. In de klassieke versie van Scrabble kun je makkelijk zien als iemand een woordenboek gebruikt tijdens het spel, maar op het internet is het veel moeilijker. De regels verbieden dit echter niet direct. Maar je moet je realiseren dat dit door sommigen zelfs als vals spelen kan worden gezien. En toch is het niet alleen eerlijk om voor of na het spel een woordenboek te raadplegen, maar ook noodzakelijk om meer woorden te leren en een betere speler te worden.

6. Ben je op zoen naar woorden met Q of woorden met Y die de meeste punten opleveren? Denk aan lessen Nederlands op school

Het onthouden van zelfs duizenden nuttige woorden betekent niet dat we ze meteen kunnen gebruiken. En er zijn natuurlijk honderden onregelmatige werkwoorden in het Nederlands die we moeten vervoegen en soms is het makkelijk om een fout te maken. Het is dus de moeite waard om de grammaticaregels van de Nederlandse taal op te frissen.

7. Vermijd de verschillende tijdslimieten niet

De meeste spelers kiezen vroeg of laat voor een bepaalde tijdslimiet, waarbij ze de voorkeur geven aan een korte partij, zelfs van vijf minuten, of een langere partij van twintig minuten of zelfs een half uur. In het begin is het echter nuttig om wedstrijden te spelen met verschillende tijdslimieten. Op deze manier kun je zien welke het beste bij je past en het is ook een ideale gelegenheid om te leren over verschillende strategieën om te winnen.

8. Spelen, spelen en nog eens spelen!

De laatste tip ligt misschien voor de hand, maar elke scrabbelaar zal je dit vertellen – niets kan een echt spel vervangen. Natuurlijk is het verbeteren van je grammaticale vaardigheden zeer belangrijk. Het is ook van belang om wedstrijden op YouTube te bekijken, handleidingen te lezen (zoals deze bijvoorbeeld), tweeletterwoorden uit het hoofd te leren, alsook de betekenissen van bepaalde woorden. Alleen doe je geen ervaring op als je niet oefent. Door te spelen krijg je kennis over je sterke en zwakke punten, kom je erachter wat je moet verbeteren. Je ziet ook wat er zo goed in je strategie werkt dat je al met veel meer ervaren fans van Scrabble en Wordfeud kunt spelen. Neem dus het bordspel uit de stoffige doos, installeer de app en ga naar de Poolse website kurnik – elke kampioen moet zijn eerste keer hebben, hoog scorende woorden wachten nog op jou!