Woorden met X en Kruiswoordpuzzel – de voorouder van Scrabble – waar kwam die vandaan? Wat is zijn verhaal?

Geschiedenis van Scrabble. De langste woorden met X in het Scrabble-woordenboek. Waar kwam het maken van woorden in Scrabble vandaan? Scrabble en de geschiedenis van de kruiswoordpuzzel.

Als we kijken naar de wereldpopulariteit van Scrabble, is het moeilijk om het echte begin niet te noemen. Het is natuurlijk een kruiswoordpuzzel. Een raadsel, waarbij wij de eerder geraden woorden op de juiste plaats moeten plaatsen. Kun je geen woorden met X of woorden met C vinden? Ben je niet zeker of jouw woorden met X en woorden met C in het Scrabble-woordenboek staan?

Het definiëren van het begrip kruiswoordpuzzel klinkt op dit punt bijna belachelijk. We weten immers allemaal wat een kruiswoordpuzzel is. Net zoals we weten wat Scrabble is. Maar zo was het niet altijd. Wat is het ontstaan van de populaire kruiswoordpuzzel en daarmee Scrabble? Laten we eens kijken naar zijn verhaal.

Scrabble van eeuwen geleden en woorden met X

Als men de geschiedenis van de kruiswoordpuzzel bekijkt, kan men terugblikken op het begin van de 18e en 19e eeuw. De eerste woordpuzzels van dit type verschenen rond 1795, maar ze waren veel eenvoudiger en waren gebaseerd op het zodanig construeren van woorden dat ze zowel verticaal als horizontaal waren.

De oorsprong van het woord “kruiswoordpuzzel” gaat terug tot 1862, toen het verscheen in het Amerikaanse maandblad “Our Young Folks”. De vorm van het woord was echter iets anders dan die hedendaagse (in het Engels “word-cross” en niet zoals vandaag “crossword”)

Historisch gezien kwamen kruiswoordpuzzels dus vaak alleen voor in kinderboeken of -tijdschriften. Dit had weinig te maken met de complexiteit van Scrabble.

20e – echt begin

De kruiswoordpuzzel zoals we die nu kennen werd voor het eerst in 1913 gepubliceerd en verscheen in de New Yorkse krant “New York World” van de hand van Arthur Wynne. Deze Engelse journalist wordt dan ook algemeen beschouwd als de echte uitvinder van de kruiswoordpuzzel.

Deze krant heeft ook bijgedragen aan het uiteindelijke gebruik van het Engelse woord “crossword” (waarvan de Nederlandse naam “kruiswoord” kwam). Hij veranderde de eerder aangenomen woordvolgorde voor de publicatie van grafieken.

Van de kruiswoordpuzzel tot Scrabble

In de loop der tijd werden in een aantal periodieken kruiswoordpuzzels gepubliceerd. In het begin van de jaren 20 kwamen ze al vaker voor en werden ze graag besproken door de lezers van verschillende kranten. De eerste boeken begonnen te verschijnen, geheel gevuld met kruiswoordpuzzels.

De Engelse term “crossword” werd in het Oxford-woordenboek opgenomen, twee jaar nadat de New Yorkse architect Mosher Butts Scrabble had bedacht. Hij noemde het toen “criss-cross” – ook ongetwijfeld geïnspireerd door de kruiswoordpuzzel.

Scrabble zonder de kruiswoordpuzzel of woorden met X en woorden met C? Onmogelijk

Het valt dus niet te ontkennen dat de oorsprong van Scrabble onlosmakelijk verbonden is met de kruiswoordpuzzel. Het is fascinerend hoe snel na het verschijnen van de kruiswoordpuzzel dit populaire bordspel is ontworpen. Het lijkt iets te zeggen over het potentieel om de gebruikers te inspireren om hun eigen woordpuzzels te maken.

Vandaag de dag zijn zowel kruiswoordpuzzels als Scrabble nog steeds een van de meest populaire maar eenvoudigste woordspellen. Terugkijkend kan men echter de indruk krijgen dat hun geschiedenis niet zo lang is als men zou denken. Maar één ding is zeker – ze zullen lang bij ons blijven. Onze website is de beste woordgenerator en hulp bij Scrabble.

Misschien maak je kruiswoordpuzzels? Probeer deze gratis online kruiswoordpuzzel maker – Puzzle Maker.

Of misschien los je kruiswoordpuzzels op? Bekijk de gratis website waarmee je elk kruiswoordraadsel kunt oplossen https://mots-croisés.fr/.

Als je kruiswoordpuzzels oplost in het Pools, raden we deze website aan https://krzyżówka.pl/.

Hou je van Scrabble spelen? Probeer dit unieke hulpmiddel om te winnen in elk spel – Tricher au Scrabble.

Of misschien moet je woorden in de tekst tellen? Dit kun je doen met Conta Parole.

Je kunt ook woorden en letters tellen met Contador de Palabras.