Woorden met Y en het spel buiten de regels – de meest interessante uitbreidingen voor Scrabble

De meest merkwaardige variaties van Scrabble. Niet alleen Scrabble – woordspelletjes, spelen met ideeën. Alternatieve varianten van Scrabble.

Scrabble, zonder twijfel het populairste woordspel ter wereld, heeft verschillende varianten en alternatieve versies. Ze ontstaan door de creatieve verandering van originele spelregels. Hierdoor kunnen ze zijn fans verrassen en hen nieuwe, interessante uitdagingen voorleggen. Ben je op zoen naar woorden met Y die de meeste punten opleveren? Op ons portaal vind je de langste woorden met Y of woorden met Q die gemaakt kunnen worden.

We kijken naar een paar interessante varianten van Scrabble. Hoe kan het spel dat je goed kent veranderen? Zie ongewone Scrabble!

Anagrammen en woorden met Y

De makkelijkste modificaties in Scrabble ontstaan door de wijziging van spelregels zonder de invloed op gebruikte elementen. Anagrammen zijn een van de voorbeelden. In deze variant worden alleen blokjes gebruikt, zonder het bord.

Blokjes worden, met letters naar beneden, op een oppervlakte geplaatst. Spelers tonen om de beurt een van hun letters en geven elkaar een ogenblik om de zichtbare set te bekijken. Iedereen die een mogelijk woord uit zichtbare letters opmerkt, kan deze letters opnemen en voor hem plaatsen.

Deze variant wordt door hoog tempo en korte stoppen gekenmerkt. Er is weinig tijd om na te denken. Daarom is deze variant populair onder toernooispelers van Scrabble. Ze beoefenen vaardigheden die bruikbaar tijdens toernooien zijn.

Ecologische” Scrabble

Deze versie van het spel heeft alleen maar een, maar toch wel belangrijk voor de partij, wijziging. Er wordt dezelfde set zoals voor originele Scrabble gebruikt – alle blokjes en een bord. Het verschil is dat blanco’s worden gerecycled – hierdoor de term „ecologisch”.


Dat zijn de regels – elke speler die zijn beurt begint kan een blanco van het bord nemen en in plaats ervan de juiste letter op het bord leggen. Bijvoorbeeld als de blanco letter “L” vervangt, moet de speler letter “L” op het bord leggen voor hij een blanco daarvan neemt. Het is belangrijk dat het altijd dezelfde letter is – zelfs als de andere letter ook het toegestane woord zou vormen.

Patience – Scrabble

Deze variant is bestemd voor mensen die Scrabble willen oefenen maar op een bepaald moment geen tegenstander hebben. Er gelden dezelfde regels zoals bij normale Scrabble – met een verschil. Je speelt alleen.

De speler begint dus volgende partijen volgens de regels en vormt volgende woorden. In deze versie kun je ook op tijd spelen, dus proberen om zoveel mogelijk punten binnen een bepaalde limiet te scoren. Er is ook een mogelijkheid om het hoogste mogelijke resultaat zonder een tijdlimiet te bereiken.

Woorden met Y of woorden met Q in Super Scrabble

Meer complexe variaties van Scrabble vereisen al het gebruik van andere elementen. Super Scrabble is een voorbeeld hiervan. Deze versie van het spel werd in 2004 geïntroduceerd en zijn doel was om het meest spannende en ook het moeilijkste spel te creëren.

Super Scrabble wordt ook door het grotere bord gekenmerkt – 21 x 21 i.p.v. 15 x 15 in de originele versie. Er wordt ook twee keer meer letters gebruikt. Op het bord zijn er meer speciale vakjes en hogere vermenigvuldigers (tot en met 4 keer).

In deze versie van Scrabble wordt het strategische denken en het gebruik van mogelijkheden op het bord belangrijker.

Junior Scrabble

Deze versie van Scrabble is voor de jongste spelers bestemd. Het bord is groter en heeft bedrukte woorden aan ene kant. Spelers moeten alleen woorden maken met letters die al op het bord liggen. Hierdoor kunnen de jongste spelers de regels van Scrabble en het nodige manier van denken leren kennen.

Als ze zich comfortabel met Scrabble voelen, kunnen ze het bord omdraaien. Op zijn achterzijde kunnen ze een bord vinden dat op het bord voor volwassene Scrabble-spelers lijkt.

We zijn alleen door onze verbeelding beperkt – woorden met Y en woorden met Q

Dat zijn natuurlijk alleen een paar verschillende Scrabble-varianten. In het praktijk zijn de spelers niet beperkt en ze kunnen hun eigen veranderingen aanbrengen om het spel nog meer complex te maken, in het bijzonder als ze geen wijzigingen in gebruikte elementen vereisen. Ons portaal helpt je om het langste anagram te vinden.

Hieronder vindt u de lijst met scrabble-gerelateerde sites in andere talen die voor u interessant kunnen zijn.

www.scrabble–word–finder.com

www.licznik-słów.pl

www.tricher-au-scrabble.net

www.wordlist.eu

www.aide-scrabble.fr

www.scrabblemania.pl

www.scrabblemania.fr

www.scrabblemania.de

www.scrabblemania.nl

www.scrabblemania.net

www.scrabblemania.it

www.scrabblemania.dk

www.scrabblemania.es